Landré verkocht aan Management en NoorderHuys Participaties

Joure, 3 oktober 2007 - NoorderHuys Participaties verwerft samen met de directie alle aandelen van de onderneming Landré. De onderneming is met een omzet van circa € 30 miljoen in de Benelux de grootste onafhankelijke leverancier van machines op het gebied van verspaning, plaatbewerking en kunststofbewerking. Landré is gevestigd in Vianen en heeft 85 medewerkers. Voor Landré betekent de Management buy-out een nieuwe stap in haar bijna 150-jarig bestaan, sinds de onderneming in 1999 van de beurs werd gehaald. Door de meerderheidsdeelneming van NoorderHuys Participaties krijgt Landré de mogelijkheid om een groeistrategie uit te voeren. De onderneming heeft de ambitie om de komende jaren haar positie in de Benelux verder te versterken en te verbreden, in eerste instantie door autonome groei, maar mogelijk ook door acquisities.

“Landré is voor ons een bijzondere participatie”, zo verklaart John Ritchi, directeur van NoorderHuys Participaties. “Het is onze eerste deelneming sinds wij een half jaar geleden ons fonds hebben opgezet. Met Landré kopen wij een solide maar groeiende onderneming met ambitieus management, een combinatie die veel vertrouwen geeft voor de toekomst”. Over de nabije toekomst zegt hij: “van de huidige perikelen op de financiële markten merken wij in het geheel niets. In de Nederlandse middenmarkt waar wij acteren zijn veel ondernemingen aanwezig die met behulp van private equity hun doelstellingen willen realiseren. Wij zijn dan ook positief gestemd over het realiseren van nieuwe participaties”.

“Met de komst van NoorderHuys Participaties als aandeelhouder ontstaat een nieuwe focus op het uitrollen van onze strategie”, aldus Jan Floor van Egmond, algemeen directeur van Landré. “Het is onze uitdaging om de afhankelijkheid van het economisch getij verder te verminderen. Dit kan door nog meer nadruk op service en onderhoud te leggen en te streven naar een verbreding van het productenpalet. “Voor ons persoonlijk is de buy-out het realiseren van een persoonlijke ambitie” zegt mededirecteur Frank de Beijer. Over het participatietraject zegt hij: “De keuze voor NoorderHuys Participaties is met name ingegeven door hun professionele en nuchtere aanpak. Bovendien passen onze ideeën over de ondernemingsstrategie en bedrijfscultuur goed bij elkaar”.

Over Landré

Landré is actief met verkoop, service en onderhoud van machines op het gebied van plaatbewerking, verspaning en kunststofbewerking. Het werkgebied is de Benelux. De onderneming heeft 85 medewerkers in dienst en opereert middels een drietal werkmaatschappijen. Klanten zijn met name MKB bedrijven in de metaalsector en de kunststofverwerkende industrie. De omzet bedroeg in 2006 circa € 27 miljoen en zal over 2007 naar verwachting de € 30 miljoen overtreffen. De onderneming vertegenwoordigt een aantal toonaangevende internationale merken in Nederland dan wel in de Benelux.

Over NoorderHuys Participaties

NoorderHuys Participaties investeert risicokapitaal in Nederlandse ondernemingen en biedt daarmee oplossingen voor tal van bedrijfssituaties zoals management-buy-out, expansie en overdracht binnen familiebedrijven. NoorderHuys Participaties is opgericht in 2007. Het fonds heeft een omvang van ruim € 60 miljoen en richt zich op ondernemingen met een ondernemingswaarde van € 10 - € 60 miljoen. Met een nuchtere en authentieke werkwijze wordt snel aansluiting gevonden bij de onderneming en de ondernemer zowel in een participatietraject als in een rol als aandeelhouder.