NoorderHuys Participaties realiseert management buy-out Siebel Juweliers

Joure, juni 2008 - Siebel is met 42 vestigingen de grootste juweliersketen in het hogere segment van de massamarkt in Nederland. Met een voor de branche vernieuwend en geheel eigen winkelconcept is de onderneming in haar segment in 2007 ‘Retailketen van het jaar’ geworden. Samen met het management heeft NoorderHuys alle aandelen overgenomen van Retail Network / CVC. Siebel was hierin het laatst overgebleven onderdeel van de zogenoemde Sixpack-transactie.

Met de verzelfstandiging breekt voor Siebel een periode aan waarin zij autonoom haar eigen strategie verder kan ontwikkelen en uitrollen. Een belangrijk element hierin is de voortzetting van de ombouw van de meer traditionele juwelierszaken naar het vernieuwende Celebrate Life concept. Dit concept staat voor laagdrempelig, uitnodigend en dus een andere winkelinrichting, een andere benadering van de klant door het personeel en een modieuzer assortiment. Met NoorderHuys als meerderheidsaandeelhouder en een enthousiast managementteam onder leiding van directeur Frans van Loef wordt, ondanks het huidige lastige retailklimaat, vol vertrouwen naar de toekomst gekeken.

Voor Van Loef ligt de uitdaging vooral in mogelijkheden die de huidige marktstructuur biedt. Hij zegt hierover het volgende: “De juweliersbranche is nog steeds traditioneel georganiseerd, gericht op de klant die gepland bij de juwelier binnenstapt voor een specifieke aankoop. Wij wilden de drempel verlagen voor de klant om “zomaar” binnen te lopen. Met het door ons ontwikkelde Celebrate Life concept denken wij een goede aansluiting te hebben gevonden op de wensen van de consument. Dit blijkt onder andere uit de reactie van de klant maar belangrijker, ook de gerealiseerde omzetstijging nadat een ombouw is gerealiseerd”. Hij vervolgt: “Samen met een gedreven managementteam en een solide aandeelhouder zijn wij als marktleider de aangewezen partij om in deze branche het voortouw te blijven nemen met nieuwe ontwikkelingen”.

Voor NoorderHuys is het de zesde participatie sinds zij vorig jaar met haar fonds is gestart. “Het is onze eerste participatie in de retail.”, zegt John Ritchi. “Vanwege de conjunctuurgevoeligheid een sector die op het eerste gezicht lastig lijkt voor private equity, maar bij Siebel hadden wij al heel snel een goed gevoel over zowel de onderneming, haar management en de groeimogelijkheden.” Over het proces wil hij het volgende zeggen: “We volgden de onderneming al enige tijd en waren dus in staat om snel te handelen toen het verkoopproces werd ingezet. Door de goede voorbereiding door Retail Network en haar adviseur Lindenaar & Co Corporate Finance kon de eigenlijke transactie in slechts twee maanden worden gerealiseerd en dat is best snel”.

Achtergrond informatie over de branche
Na een periode van sterke groei in de jaren 1995 – 2001 kende de juweliersbranche een teruggang in de periode 2002 – 2005. Met het verbeteren van het algemene economische klimaat neemt vanaf medio 2006 de omzet weer autonoom toe. Echter, ten opzichte van eerdere lastige periodes in de branche veranderde de markt structureel in deze jaren. Waar de juwelier in het verleden kon rekenen op een aantal standaard aankopen van de gemiddelde consument moet hij nu steeds meer concurreren met een keur aan aanbieders van uiteenlopende ‘betaalbare luxe goederen’. Ook zijn consumenten met betrekking tot sieraden veel modebewuster geworden. Op lange termijn krijgt de traditionele juwelier het lastiger doordat er steeds minder één overheersende homogene doelgroep bestaat. Door deze ontwikkelingen en versterkt door de lage economische groei in de jaren tot 2005, wordt de branche ‘gedwongen’ tot een heroriëntatie en consolidatie. Door een lage concentratiegraad en opvolgingsproblemen bij veel individuele juweliers gebeurt er tot nu toe weinig. Er zijn echter steeds meer signalen dat de branche aan de vooravond staat van een periode met veel veranderingen.

Over Siebel Juweliers
Siebel is met 42 vestigingen door heel Nederland de grootste juweliersketen in ons land in het hogere segment van de massamarkt. Siebel is opgericht in 1912. Na lange tijd onderdeel geweest te zijn van Vendex is de onderneming in 2002 verkocht aan CVC als onderdeel van de management buy-out waarvan ook Hans Anders, Prenatal, Perrysport, Kijkshop en Scapino onderdeel uitmaakten. Het hoofdkantoor van Siebel is gevestigd in Den Haag. De onderneming heeft circa 300 medewerkers in dienst en realiseerde in 2007 een omzet van € 30 mln. Zie ook: www.siebeljuweliers.nl.